Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret
 • csibe
  csibe
 • marcius3
  marcius3
 • marcius1
  marcius1
 • prilis1
  prilis1

Önkormányzati tájékoztató 2020. május 1.

Lakossági tájékoztatásTisztelt Vértesbogláriak!

Félelemmel és szorongással teli időszak van a hátunk mögött, a mindennapjainkat átírta és megváltoztatta a koronavírus könyörtelen támadása. Bár a világjárvány kicsit lassulni látszik, sajnos nem tudjuk, hogy meddig tart még és mikor lesz vége. Továbbra is arra kérek mindenkit, hogy tartsa be az elvárt magatartási szabályokat, személyes kontaktusoknál a legalább másfél méter távolság betartását, tömegben a védőmaszk viselését. Csak akkor menjünk emberek társaságába, ha nagyon szükséges, egyébként próbáljuk meg elkerülni a csoportosulást. A továbbiakban is rendszeresen folytatjuk a közterületek és forgalmas helyek fertőtlenítését.

 

Köszönöm az óvoda dolgozóinak és az önkéntes felajánlóknak a védőmaszkok készítését, valamint a hozzájuk szükséges alapanyagok biztosítását. Segítségükkel sikerült a lakosságot ellátni a többször használatos egészségügyi eszközzel.

Örömmel számolhatok be arról, hogy további fertőzött nincs a településünkön, próbáljuk meg továbbra is betartani a biztonsági szabályokat, vigyázzunk egymásra és magunkra is!

Az iskola továbbra is zárva van, sajnos a jelek szerint ez a tanév már így fejeződik be.

Az óvoda sem működik teljes kapacitással, jelenleg azokat a gyermekeket fogadja, akik felügyeletét a szülők nem tudják otthon megoldani. Lassan a munkahelyek újra megnyitnak, ezért reményeink szerint a munkavállalók is folytathatják a tevékenységüket. Létkérdés, hogy a gazdaság beinduljon, mindenki dolgozhasson és jövedelemhez jusson. Szeretném hangsúlyozni, hogy azoknak a szülőknek, akiknek nincs segítsége a gyermek otthoni felügyeletére, igénybe vehetik az óvoda intézményét. Legalább egy nappal előtte jelezni kell az óvodavezető felé az igényt. Ezt megtehetik annak ellenére is, hogy írásban nyilatkozatot tettek, hiszen a család körülményei bármikor megváltozhatnak.

A vészhelyzet időszakát igyekeztünk hasznosan eltölteni, a Közösségi ház felújítása elkezdődött. A villamos munkák elkészültek, a nagyterem gyönyörű állmennyezetet kapott, tetszetős világítótestekkel. A fűtésrendszer is megújult, jelenleg a falak festése történik, majd a munkálatok végén kerül sor a parketta felszedésére és cseréjére. A sötétítő függönyök, a nagy rendezvénysátor és sörpad garnitúrák beszerzése folyamatban van. A pályázat keretében egy nagy rendezvényt is szervezni kell, a falunappal szerettük volna összekötni. Az már látszik, hogy a közeljövőben még nem lesz erre lehetőség, tehát halasztani szükséges más, biztonságos időpontra.

A nyári időszakban szeretnénk az óvodai fejlesztő szoba létrehozását is elvégezni, az épület végében található kamra átalakításával. Itt kapna helyet a dolgozók számára kialakított öltöző és vizes blokk is. Minden hatósági ellenőrzésnél kifogásolják a helyiség hiányát, ezért szükséges a beruházás elvégzése. Az óvoda kihasználtsága a következő nevelési évben emelkedni fog, várhatóan 40 fő felett lesz. Ez nagyon pozitív változás, mert nagymértékben segíti az iskola fennmaradását.

Tovább folytatódik a pályázatok kidolgozása és benyújtása. A Magyar Falu program keretében benyújtottuk az elképzeléseinket belterületi utak létesítésére és felújítására. A tervek szerint szeretnénk megépíteni a Pince-köz és Május 1 u. közötti utat, valamint felújítani az Alkotmány u. templomtól Bicske felé eső részét, valamint a Kossuth u. felső szakaszát.

Újra meghirdették a közterületek gondozására használt gépek és berendezések beszerzésére a pályázati lehetőséget, jelenleg ezen dolgozunk, mert szeretnénk hamarosan ezt is benyújtani. A dokumentációban szerepel egy traktor, zúzó kaszával, valamint egy fűnyíró kistraktor.

Elkezdtük a Klímatudatosság erősítése, klíma stratégiai terv kidolgozása elnevezésű elnyert pályázat megvalósítását. Sajnos a vészhelyzet miatt itt is sok időpont eltolódás várható. Célunk, hogy olyan jövőbe mutató, mindenki számára érthető és megvalósítható tervet dolgozzunk ki, amely segíthet környezetünk megóvásában, élhető lakókörnyezet kialakításában. Mindenkinek fontos, hogy jól érezze magát ott, ahol él, gyermeket nevel. Senki számára nem lehet közömbös a téma, ezért hamarosan megjelenő felhívásainkban hívunk és várunk minden érdeklődőt és javaslatot, ami segítheti a munka eredményességét.

Tájékoztató a kutak bejelentéséről

A közeljövőben minden háztartásba eljuttatjuk a házi kutak bevallásáról és fennmaradásáról szóló nyomtatványt. Akinek tulajdonában ásott vagy fúrt kút található, az illetékes jegyzőtől szükséges engedélyt kérni a fennmaradáshoz. A nyomtatványokat kitöltve várjuk a hivatalba, ahol a vizsgálat után a jegyző hatásköre az engedély kiadása. Akinek segítségre van szüksége a kitöltéshez vagy értelmezéshez, a megadott elérhetőségeken tájékoztatást kaphat.

Felhívás

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a lakosság egy része nem tartja be a „Közösségi együttélés szabályiról” szóló rendeletet előírásait. Ebben megfogalmaztuk, hogy ünnepnapokon és vasárnap zajkeltő tevékenységet folytatni nem lehet. Ennek értelmében a motoros fűnyíró használata ezekben az időszakokban tilos! A rendelet több mint egy éve hatályba lépett, elfogyott a türelmi idő. Akik képtelenek tekintettel lenni a környezetükben élőkre, azokkal szemben szabálysértési eljárást indítunk. A kiszabható bírság összege 200 ezer forint. Ugyanez vonatkozik a zöld hulladék égetésére is, a rendelet szerint szerdán 10-18 óra között, valamint péntek 14-20 óra közötti időszakban van lehetőség. Az égetéskor keletkező füst ebben az esetben sem zavarhatja a környezetben élőket. Ha égetéskor elviselhetetlen fojtó füst keletkezik, ez azt jelzi, hogy a zöld hulladék nem száraz, ezért az égést azonnal be kell fejezni, eloltani a tüzet és száradás után újra elvégezni.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy égetés helyett egyszerű és fenntartható megoldás a komposztálás. Nem kell hozzá más, csak egyéni akarat, a keletkező komposzt pedig kiszórva javítja a talaj termőképességét.

A közelmúltban ismét sok csavargó kutyát láthatunk a falu utcáin kóborolni, gyakran bemennek mások udvarába is, félelmet okozva az ott lakóknak. Több eset bizonyítja ennek veszélyeit. Három eset is volt, amikor az összeverődött ebek idegen udvarokban megtámadták a házőrző kutyát, egy esetben pedig macskákat, súlyos sérüléseket okozva. Több tízezer forintba került az állatok orvosi kezelése. Ez a felelőtlen magatartás tűrhetetlen, a gondatlan veszélyeztetést okozó hanyag állattartók felelősségre vonása súlyos büntetést von maga után. Nincs több elnézés, kérjük, aki azonosítani tudja a csavargó ebek tulajdonosait, azonnal jelezze az önkormányzat felé, hogy intézkedni tudjunk!

Az utcákat végigjárva tapasztalhatjuk, hogy a járdák mellett élő, belógó növényzet levágása a felszólítások ellenére sem történt meg. A vészhelyzet lejárta után folytatjuk a rendeletben előírt állapotok betartásának ellenőrzését. A járda szélétől mérve 50 cm-re, 2,5 m magasságig nem lóghat be faág a balesetveszély elkerülése érdekében. Kérjük, aki nem végezte el a belógó növényzet levágását, az mások érdekében haladéktalanul tegye meg.

Tisztelt Lakosaink!

Az együttélés szabályairól szóló rendeletet az itt élő emberek érdekében, az Önök javaslatai és észrevételei alapján alkottuk meg. Az előírások betartása mindannyiunk érdekeit szolgálja, közös érdekünk a szabálytalankodó kisebbség kiszűrése, magatartásának befolyásolása. Legjobb eszköz a meggyőzés, de ha nem vezet eredményre, akkor sajnos szabálysértési eljárás indul. Köszönjük mindenki megértést, törekedjünk arra, hogy magatartásunkkal ne zavarjunk másokat, éljünk nyugodt, rendezett környezetben.

Az elmúlt hetekben sajnálatos esemény történt, a temetőben valaki kis fákat vágott ki. Egy vértesboglári anya két kisgyermekével engedélyt kért császárfa telepítésére, amit tudomásom szerint az illetékestől megkapott. A fákat elültették, rendszeresen feljártak és öntözték a növényeket. A csemeték megeredtek, fejlődésnek indultak, majd valaki gyomirtó szerrel lepermetezte őket. A fák nem pusztultak el, újra növekedtek, majd egy napon 2 méter magas, zöld állapotában ismeretlen elkövető kivágta mindkettőt. Úgy gondolom, ez egy vandál cselekedet, ami csalódottságot okozott a jó szándékú ültetőknek, és felháborodást váltott ki sok emberből. Akinek útjában volt, megkereshette volna a temető fenntartóját a jó megoldás megbeszélése végett.

A temető karbantartása során elszomorító látványt nyújt a gondozatlan sírok tisztításánál feltáruló, eldugott szemét látványa. Vannak emberek, akik a sírhely ápolásánál keletkező hulladékot az elhanyagolt területeken található növények közzé rejtik el, mert az 10 méterrel közelebb van, mint a kiépített tároló. Arra kérünk mindenkit, hogy kegyeleti okokból ne tegye ezt, tartsa tiszteletben az ott nyugvók emlékét.

Több síremlék található a temetőben, amelynek hozzátartozója távol él, vagy egészségügyi okokból ritkán van alkalma megjelenni és rendben tartani környezetét. Kérjük, akinek van annyi energiája, segítsen ezek gondozásában, szánjon rá néhány percet. A temető karbantartása sok emberi erőforrást igényel, amit a falu közterületeivel együtt nehezen megoldható. Sokszor elhanyagolt a háborús hősi halottak emléktáblájának környezete, ha arra járunk, hajoljunk le pár percre, szedjük össze a leégett gyertyacsonkokat, helyezzünk a maradék virágainkból egy két szálat a vázákba. A temető akkor lesz igazán szép, ha nem maradnak gazos, ápolatlan parcellái. Közös érdekünk, hogy őseink, szeretteink nyugvóhelyei méltó környezetben legyenek, és temetőnk olyan látványt nyújtson a látogatóknak, ahol jó emlékezni.

Sztányi István, polgármester

Intézményi információk, elérhetőségek

Önkormányzat Hivatala

Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 8083 Csákvár, Szabadság tér 9. 
Tel.: 22-582-310
 
Ügyfélfogadási idő Csákváron:
hétfő 8.00-12.00,
szerda 8.00- 16.00
csütörtök 8.00-12.00
 
 www.csakvar.hu
 
 
Vértesboglári kirendeltség
 Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány utca 3. 
Tel.: 22-582-088
Fax.: 22-582-088
 
 
 
Ügyfélfogadási idő Vértesbogláron:
kedd 14.30-16.00
 
 

Általános Művelődési Központ tagintézményei

Német Nemzetiségi Óvoda
Művelődési ház és Könyvtár
 
ÁMK igazgató: Borbély Eszter
 
 
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány u.1.
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány u. 7.
 
Telefon: 06-22-354020
Telefon / Fax: 06-22-582-088
 
Két csoportos német nemzetiségi óvoda
Művelődésszervező: Jersey Diána

 
Igazgató: Terjékné Hadlacki Csilla
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány u. 14.
Telefon: 06-22-354104, 06-22-582087
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Orvosi ellátás

Orvosi Rendelő
Orvosi Ügyelet
 
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány utca 9.. Telefonszám: (06-22) 354 332
Cím: Bicske, Egészségközpont, Kossuth tér 17. Tel: 311-104. Ügyeleti idő: hétköznap délután 16 órától reggel 8-ig, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában.
 
Háziorvos
Szakrendelések
 
Dr. Katonka Ágnes
 

Fogászati szakrendelés: dr. Deres Éva, Csákvár, Szabadság tér 5. Rendelési idő: hétfő, szerda 7.00-13.00, kedd, péntek 15.00-20.00, csütörtök 16.00-20.00 2023. április 1-től helyettesíti dr. Bene Szilvia: Hétfő: 9-12 óráig Kedd: 15-20 óráig Péntek: 15-20 óráig

 
 

Közületi szolgáltatók elérhetőségei:

 

Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
2800 Tatabánya, Komáromi út 55.
Tel: +36-34-600-700
e-mail: info[kukac]vvhulladekkezelo.hu 

Tv, Internet, Telefon szolgáltatók
T-HomeDigi, Upc, Mindig Tv, Invitel

Gáz, Áram szolgáltatók
Tigáz, E.on

 
Travel Turne Tranzito