Vértesboglár község hivatalos honlapja

Betűméret
 • mtb2
  mtb2
 • mtb1
  mtb1
 • marcius3
  marcius3
 • nyar
  nyar
 • marcius4
  marcius4
 • prilis2
  prilis2

Föld órája 2014

Föld órája 2014"Mi, Vértesbogláriak a világnak egy olyan szegletében élünk, amelyet a Jóisten nagy jókedvében teremtett, ahol minden a helyén van a természet megbonthatatlan egységében. Mindannyiunk közös feladata, hogy tiszteljük, óvjuk és vigyázzuk ezt a fantasztikus környezetet, életmódunkkal ne okozzunk visszafordíthatatlan változásokat benne. Erről szólt a szombat esti „Föld órája” elnevezésű rendezvényünk. Sokan jöttünk össze érdeklődők az épület aulájában, ahol a köszöntő után Dr. Székely Sándor előadását élvezhettük."

 

 

A tavaszi nap melege kicsalogatta a rügyekből a virágszirmokat, az utcán a fák már felöltötték díszes ruháikat. Lassan, komótosan ballagtam a kultúrház felé, nagyokat szippantva a mindent betöltő, bódító illatokból. Megálltam a temetőút aljánál, sokadszor is megcsodáltam a sárgán pompázó aranyeső lenyűgöző kompozícióját, amelyhez érdekes hátteret szolgáltatott a magányosan álló vén vadkörtefa. Mennyi szépség, milyen varázslatos környezet, gondoltam magamban, és már tudtam, hogy ez az, amiért érdemes volt reggel felkelni. Mi, Vértesbogláriak a világnak egy olyan szegletében élünk, amelyet a Jóisten nagy jókedvében teremtett, ahol minden a helyén van a természet megbonthatatlan egységében. Mindannyiunk közös feladata, hogy tiszteljük, óvjuk és vigyázzuk ezt a fantasztikus környezetet, életmódunkkal ne okozzunk visszafordíthatatlan változásokat benne. Erről szólt a szombat esti „Föld órája” elnevezésű rendezvényünk. Sokan jöttünk össze érdeklődők az épület aulájában, ahol a köszöntő után Dr. Székely Sándor előadását élvezhettük.

„ Anyám, asszonyom, papom ez a föld”, írta a szerző a versében. Nem is egy szimpla költemény volt ez, hanem egy vallomás, egy életszemlélet sugározása a helyről, ahol élünk, amely enni ád, ha megéhezünk, vizet nyújt, ha szomjazunk, amely az életet jelenti számunkra. Egy embert hallgattunk, aki alázattal beszélt a természetről, amit az édenkerthez hasonlított. Az előadást Ványik Mónika versekkel, Abonyi Ferenc zenével színesítette. Ezt követően csapatokat alakítottunk, akiknek hat állomáson voltak feladataik. A kérdéseket úgy fogalmaztuk meg, hogy játszva, izgalmas vetélkedés keretében hívjuk fel a résztvevők figyelmét a környezettudatos magatartásra, energia pazarló, rossz szokásainkra. Természetesen nem hiányozhatott a nevetés sem, becsempéztünk néhány vidám jelenetet is a feladatokba. Fél kilenckor kialudtak a közvilágítás fényei az utcákon, az épületben lekapcsoltuk a világításokat. A mécsesek apró kis lángnyelveikkel világítottak, misztikus hangulatot árasztva. Hamarosan lángra kaptak az udvaron összerakott máglya fahasábjai, s mi vidám arccal figyeltük a lidércesen táncoló vörös tűzcsóvákat. Fantasztikus látvány volt, amely hamarosan előcsalta András gitárját, és a húrok pendülésére éneklés kezdődött. Az egészre a koronát a ragyogó csillagokkal teli égbolt tette fel, amely tündöklésével felejthetetlenné tette ezt a gyönyörű estét. Boldogan ragyogta be a földet, amely „kerek innen is, és onnan is”, s aki megérdemli, hogy lakói óvják és szeressék!

A vén, öreg golyó még meg is pördűlt saját tengelye körül, melyet irigykedve figyelt a hold, akinek felszínén nincsenek lábnyomok.

Köszönöm mindenkinek, aki eljött, és sajnálom azokat, akik nem élhették át ezt a különleges élményt!

Sztányi István

Az eseményen készült fotókból egy kis ízelítő:

További fotók megtekinthetők erre a linkre kattintva.

Intézményi információk, elérhetőségek

Önkormányzat Hivatala

Csákvári Közös Önkormányzati Hivatal
Cím: 8083 Csákvár, Szabadság tér 9. 
Tel.: 22-582-310
 
Ügyfélfogadási idő Csákváron:
hétfő 8.00-12.00,
szerda 8.00- 12.00 és 12.30-17.30,
csütörtök 8.00-12.00
 
 www.csakvar.hu
 
 
Vértesboglári kirendeltség
 Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány utca 3. 
Tel.: 22-582-088
Fax.: 22-582-088
 
 
 
Ügyfélfogadási idő Vértesbogláron:
kedd 13.30-17.00
 
 

Általános Művelődési Központ tagintézményei

Német Nemzetiségi Óvoda
Művelődési ház és Könyvtár
 
ÁMK igazgató: Frey Margit
 
 
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány u.1.
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány u. 7.
 
Telefon: 06-22-354020
Telefon / Fax: 06-22-582-088
 
Két csoportos német nemzetiségi óvoda
Művelődésszervező: Pózsáné Kocsis Ildikó

 
Igazgató: Terjékné Hadlacki Csilla
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány u. 14.
Telefon: 06-22-354104, 06-22-582087
E-mail: nevel(kukac)vbisk.t-online.hu

Orvosi ellátás

Orvosi Rendelő
Orvosi Ügyelet
 
Cím: 8085 Vértesboglár, Alkotmány utca 9.
Cím: Bicske, Egészségközpont, Kossuth tér 17. Tel: 311-104. Ügyeleti idő: hétköznap délután 16 órától reggel 8-ig, hétvégén és ünnepnapokon 24 órában.
 
Háziorvos
Szakrendelések
 
Dr. Gerstner Péter
Fogászati szakrendelés: dr. Deres Éva, Csákvár, Szabadság tér 5. Rendelési idő: hétfő, szerda 7.00-13.00, kedd, péntek 15.00-20.00, csütörtök 16.00-20.00
 

Közületi szolgáltatók elérhetőségei:

Fejérvíz Zrt. vértesboglári telephelye
Bauer János 30-3002-929

Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
2800 Tatabánya, Komáromi út 55.
Tel: +36-34-600-700
e-mail: info[kukac]vvhulladekkezelo.hu 

Tv, Internet, Telefon szolgáltatók
T-HomeDigi, Upc, Mindig Tv, Invitel

Gáz, Áram szolgáltatók
Tigáz, E.on

 
Travel Turne Tranzito